“Het is ingenieuze muziek, maar daar heeft niemand last van”

AMSTERDAM - Het Osiris Trio speelt zondagmiddag 9 november in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière van het stuk Cinq ou six bagatelles brillantes van de Nederlandse componist Bob Zimmerman . “Een raadselachtig (maar) glashelder ernstig speelstuk”, aldus de componist in vijf of zes woorden. Hij schreef het speciaal voor het Osiris Trio.
 
“Het zijn geen vijf bagatellen, het zijn geen zes bagatellen maar het zijn vijf of zes bagatellen”, vervolgt Zimmerman cryptisch. “Het duurde lange tijd voordat ik een duidelijk beeld had van wat ik wilde schrijven. Toen dat beeld er eenmaal was, ging het componeren razendsnel. Aan de ‘achterkant’ is het een listig gecomponeerd stuk, intrigerend, rekenkundig stevig dichtgetimmerd, ik heb het haast wetenschappelijk uitgedokterd. Voor de luisteraar heeft het echter een hoge amusementswaarde, het klinkt geestig, virtuoos, lichtvoetig.”

Walt Disney

“Het is ingenieuze muziek, maar daar heeft niemand last van”, zegt Peter Brunt, violist van het trio. “Om te spelen is het ongekend ingewikkeld, om naar te luisteren heerlijk licht. Het brengt mij in Walt Disney-sferen, maar toch is het een puur klassiek meesterwerkje.”

De Nieuwe Wildernis

Bob Zimmerman is als componist en arrangeur betrokken bij talloze theater-, televisie-, cd- en filmproducties. Zo schreef hij het arrangement van de tango Adiós Nonino, die door Carel Kraayenhof gespeeld werd op het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Hij is één van de vaste arrangeurs van het Metropole Orkest en componeerde de soundtracks voor onder meer de Nederlandse speelfilms Tirza en Süskind. Ook de filmmuziek van De Nieuwe Wildernis is van zijn hand.  

Osiris Trio speelt Beethoven, Zimmerman en Ravel
Zondag 9 november, aanvang 14.15 uur - Het Concertgebouw, Kleine Zaal, Amsterdam
Tickets & Info: www.concertgebouw.nl