Gooi- en Eemlander editie Eemland  Hilversum, 11-07-2011

Het lijkt er misschien op dat de nieuwe cd van het Nederlandse Osiris Trio is bedoeld als een aardigheidje. In dat geval is het wel een geraffineerd aardigheidje. Voor `Melodies of love and death` arrangcerde Bob Zimmerman vijftien stukken uit romantische opera`s. Het is niet de bedoeling om mee te zingen, maar de muziek is zo aanstekelijk cn pianiste Ellen Corver, violist Peter Brunt en celliste larissa Groeneveld spelen die zo smakelijk, dat die neiging nauwelijks is te bedwingen. Blijf maar eens stil bij Donizetti`s `Una fortiva lagrima`. Wie toch zijn mond houdt bij deze collectie `opera senza parole`, ontdekt niet alleen hoe sterk de melodieen zijn, maar ook hoe goed Zimmerman de stemmen van de instrumenten gebruikt. Er is bepaald niet alleen gekeken naar de noten, maar ook naar de woorden die ze in de opera vertegenwoordigen. Luister bijvoorbeeld naar de aria waarin Carmen tijdens het kaartspel haar eigen dood voorspeld ziet worden. Schroei weg bij Puccini, droom bij Saint-Saens en Massenet en wees verrast door `Het sluwe vosje` van Janacek. Hoogstandje is het versmelten van de stemmen, zoals ook de harten dat doen in de slotscene uit `Der Rosenkavalier` van Richard Strauss. HANS VISSER