Osiris Trio speelt wereldpremière compositie Bob Zimmerman

“Het is ingenieuze muziek, maar daar heeft niemand last van”

AMSTERDAM - Het Osiris Trio speelt zondagmiddag 9 november in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière van het stuk Cinq ou six bagatelles brillantes van de Nederlandse componist Bob Zimmerman . “Een raadselachtig (maar) glashelder ernstig speelstuk”, aldus de componist in vijf of zes woorden. Hij schreef het speciaal voor het Osiris Trio.
 
“Het zijn geen vijf bagatellen, het zijn geen zes bagatellen maar het zijn vijf of zes bagatellen”, vervolgt Zimmerman cryptisch. “Het duurde lange tijd voordat ik een duidelijk beeld had van wat ik wilde schrijven. Toen dat beeld er eenmaal was, ging het componeren razendsnel. Aan de ‘achterkant’ is het een listig gecomponeerd stuk, intrigerend, rekenkundig stevig dichtgetimmerd, ik heb het haast wetenschappelijk uitgedokterd. Voor de luisteraar heeft het echter een hoge amusementswaarde, het klinkt geestig, virtuoos, lichtvoetig.”

Walt Disney

“Het is ingenieuze muziek, maar daar heeft niemand last van”, zegt Peter Brunt, violist van het trio. “Om te spelen is het ongekend ingewikkeld, om naar te luisteren heerlijk licht. Het brengt mij in Walt Disney-sferen, maar toch is het een puur klassiek meesterwerkje.”

De Nieuwe Wildernis

Bob Zimmerman is als componist en arrangeur betrokken bij talloze theater-, televisie-, cd- en filmproducties. Zo schreef hij het arrangement van de tango Adiós Nonino, die door Carel Kraayenhof gespeeld werd op het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Hij is één van de vaste arrangeurs van het Metropole Orkest en componeerde de soundtracks voor onder meer de Nederlandse speelfilms Tirza en Süskind. Ook de filmmuziek van De Nieuwe Wildernis is van zijn hand.  

Osiris Trio speelt Beethoven, Zimmerman en Ravel
Zondag 9 november, aanvang 14.15 uur - Het Concertgebouw, Kleine Zaal, Amsterdam
Tickets & Info: www.concertgebouw.nl

master-specialisatie Osiris Trio Conservatorium van Amsterdam

Vanaf september 2014 biedt het Conservatorium van Amsterdam (CvA) een masterspecialisatie Pianotrio aan. Hoofdvakdocenten voor deze nieuwe specialisatie zijn pianiste Ellen Corver, violist Peter Brunt en celliste Larissa Groeneveld, die samen sinds 1988 het Osiris Trio vormen.

Recording session

Recording session Osiris Trio in Serendipitous studio's in Mechelen, with soundengineers Felicia Bockstael and Steven Maes.

Recensie CD Osiris Trio 'Melodies oflove and death' in 'De Luister'

Is het mogelijk aria`s als `E luce van steile` en Tuche di gel seicinta` van Puccini in een strijktriovorm te gieten? Het zijn immers expansieve werken met een diepe emotionele lading voor een tot het uiterste opgerekte zangstem. Het antwoord is `ja`. De emotie blijft overeind, met dank aan Bob Zimmerman, die deze werken intelligent en zoveel mogelijk met behoud van het eigen karakter vertaalde naar deze zetting. De afwezigheid van de zangstem wordt gecompenseerd door muzikaliteit, een eerlijk gevoel voor drama en breed en intens
samenspel. Het zijn dan ook door de wol geverfde musici, violist Peter Brunt, celliste Larissa Groeneveld en pianiste Ellen Corver die weten hoe een muzikaal verhaal over het
voetlicht te brengen.

Marjolijn Sengers

Recensie cd Osiris Trio 'Melodies of love and death'

Gooi- en Eemlander editie Eemland  Hilversum, 11-07-2011

Het lijkt er misschien op dat de nieuwe cd van het Nederlandse Osiris Trio is bedoeld als een aardigheidje. In dat geval is het wel een geraffineerd aardigheidje. Voor `Melodies of love and death` arrangcerde Bob Zimmerman vijftien stukken uit romantische opera`s. Het is niet de bedoeling om mee te zingen, maar de muziek is zo aanstekelijk cn pianiste Ellen Corver, violist Peter Brunt en celliste larissa Groeneveld spelen die zo smakelijk, dat die neiging nauwelijks is te bedwingen. Blijf maar eens stil bij Donizetti`s `Una fortiva lagrima`. Wie toch zijn mond houdt bij deze collectie `opera senza parole`, ontdekt niet alleen hoe sterk de melodieen zijn, maar ook hoe goed Zimmerman de stemmen van de instrumenten gebruikt. Er is bepaald niet alleen gekeken naar de noten, maar ook naar de woorden die ze in de opera vertegenwoordigen. Luister bijvoorbeeld naar de aria waarin Carmen tijdens het kaartspel haar eigen dood voorspeld ziet worden. Schroei weg bij Puccini, droom bij Saint-Saens en Massenet en wees verrast door `Het sluwe vosje` van Janacek. Hoogstandje is het versmelten van de stemmen, zoals ook de harten dat doen in de slotscene uit `Der Rosenkavalier` van Richard Strauss. HANS VISSER

Nieuw album Osiris Trio

Ellen Corver, Peter Brunt en Larissa Groeneveld - debuteren met de cd `Melodies of Love and Death` op Challenge Classics. Op het programma staan prachtige opera arrangementen voor pianotrio welke zijn gearrangeerd door Bob Zimmerman.

De stukken spreken recht tot het hart, zijn een feest van herkenning en worden op fabuleuze wijze gespeeld. `Senza Parole` staat voor de aria`s zonder woorden; maar je mist deze nergens omdat dit trio `zingt` !