Biografie Osiris Trio

cv Osiris Trio
In 1988 sloegen drie veelbelovende jonge solisten met een intense passie voor de kamermuziek de handen ineen om het Osiris Trio te vormen. Het pianotrio wist zich al snel te positioneren als een toonaangevend Nederlands ensemble door in rap tempo zowel de Nederlandse Philip Morris Finest Selection Award als de prestigieuze Kersjesprijs in de wacht te slepen. In 1997 deed het trio op uitnodiging van het Amsterdamse Concertgebouw mee aan de serie Rising Stars, en met concerten op belangrijke Europese podia en Carnegie Hall (New York) was dit het startpunt voor hun internationale carrière. 

Het Osiris Trio onderscheidt zich door gedegen vakmanschap dat voortvloeit uit ruim 25 jaar toegewijd samenspel. In zijn uitvoeringen van de klassiekers van Haydn tot Sjostakovitsj weet het een fraaie balans te vinden tussen interpretatieve diepgang en onbevangen inspiratie. Daarnaast legt het zich toe op uitbreiding en vernieuwing van het trio-repertoire, wat tot uiting komt in avontuurlijke programmeringen met regelmatig ook nieuwe opdrachtwerken. Bij gelegenheid worden extra spelers uitgenodigd om kamermuziek voor een ruimere bezetting te kunnen uitvoeren. Het trio richt zich ook op nieuw en jong publiek door voor kinderen zijn repertoire te presenteren in de vorm van intrigerende theaterproducties.

Het trio was op vijf continenten te horen, met tournees naar onder meer de Verenigde Staten en Canada, concerten in heel Europa, en recentelijk een uitgebreide tournee naar China. Tweemaal werd het uitgenodigd om Koningin Beatrix te vergezellen bij een officieel staatsbezoek. De uitgebreide discografie omvat twee eeuwen trio-repertoire, met zeer goed ontvangen registraties van zowel klassieke als in opdracht geschreven nieuwe werken.

Het ensemble is regelmatig te gast bij het Orlando Festival in Limburg, waar het elk jaar kamermuziek uitvoert en ensembles coacht. Wat de spelers gemeen hebben, is de sterke gedrevenheid om hun verfijnd vakmanschap door te geven aan een nieuwe generatie trio-spelers. Alle drie zijn ze als hoofdvakdocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en gedrieën verzorgen zij bovendien het masterhoofdvak pianotrio aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Als trio worden zij bovendien regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven aan verschillende buitenlandse conservatoria. 

 

uitgebreide cv Osiris Trio
In 1988 sloegen drie veelbelovende jonge solisten met een intense passie voor het spelen van kamermuziek de handen ineen om het Osiris Trio te vormen. In de eerste jaren kreeg het trio les van meesters als György Kurtág, Norbert Brainin, Viktor Liberman, István Párkányi, Naum Grubert en Herman Krebbers. Het pianotrio wist zich al snel te positioneren als een toonaangevend Nederlands ensemble door in rap tempo zowel de Nederlandse Philip Morris Finest Selection Award als de prestigieuze Kersjesprijs in de wacht te slepen. In 1997 deed het trio op uitnodiging van het Amsterdamse Concertgebouw mee aan de serie Rising Stars, en met concerten op belangrijke Europese podia en Carnegie Hall (New York) was dit het startpunt voor hun internationale carrière. 

Het Osiris Trio onderscheidt zich door gedegen vakmanschap dat voortvloeit uit ruim 25 jaar toegewijd samenspel. In zijn uitvoeringen van de klassiekers van Haydn tot Sjostakovitsj weet het een fraaie balans te vinden tussen interpretatieve diepgang en onbevangen inspiratie. Daarnaast legt het zich toe op uitbreiding en vernieuwing van het trio-repertoire, wat tot uiting komt in avontuurlijke programmeringen met regelmatig ook nieuwe opdrachtwerken. Bij gelegenheid worden extra spelers uitgenodigd om kamermuziek voor een ruimere bezetting te kunnen uitvoeren. Het trio richt zich ook op nieuw en jong publiek door voor kinderen zijn repertoire te presenteren in de vorm van intrigerende theaterproducties.

In de afgelopen jaren trad het Osiris Trio op met orkesten als het Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Cape Town Philharmonic Orchestra, het Orkest van het Oosten en het Nederlands Kamerorkest, onder dirigenten als Philippe Entremont, Lev Markiz en Lucas Vis. 

Het trio was op vijf continenten te horen, met tournees naar onder meer de Verenigde Staten en Canada, concerten in heel Europa, en recentelijk een uitgebreide tournee naar China. Het was te horen in grote concertzalen als Carnegie Hal en The Frick Collection in New York, in Princeton, de Londense Wigmore Hall, de Kölner Philharmonie, het Concertgebouw, het Konzerthaus Wien en Stockholms Konserthuset. Tweemaal werd het ensemble uitgenodigd om Koningin Beatrix te vergezellen bij een officieel staatsbezoek. De uitgebreide discografie omvat twee eeuwen trio-repertoire, met zeer goed ontvangen registraties van zowel klassieke als in opdracht geschreven nieuwe werken.

Het ensemble was te horen op het Delft Chamber Music Festival en festivals in Rheingau en Kreut. Ook is het regelmatig te gast bij het Orlando Festival in Limburg, waar het elk jaar kamermuziek uitvoert en ensembles coacht. Wat de leden gemeen hebben is een sterke gedrevenheid om hun verfijnd vakmanschap door te geven aan een nieuwe generatie trio-spelers. Alle drie zijn ze als hoofdvakdocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en gedrieën verzorgen zij bovendien het masterhoofdvak pianotrio aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Ook worden ze regelmatig door conservatoria wereldwijd uitgenodigd om trio’s te coachen en gaven zij masterclasses in Nanjing, Shenzhen, Jakarta, Los Angeles, Verona, Istanbul, Barcelona en Riga.
---

Peter Brunt- viool
Peter Brunt studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Davina van Wely en Herman Krebbers en vervolgde zijn studie bij Dorothy Delay aan de Juilliard School in New York en Sándor Végh in Salzburg. In 1981 won hij het Nationaal Vioolconcours en in de daarop volgende jaren werd hij ook op internationale concoursen onderscheiden.

Peter Brunt trad op als solist met orkesten als het Residentie Orkest, het Nederlands Filharmonisch Orkest en Amsterdam Sinfonietta. Willem Jeths schreef voor hem zijn vioolconcert Glenz, dat Peter met Amsterdam Sinfonietta en dirgent Lev Markiz op cd zette. Ook heeft hij zijn sporen in de rijke Nederlandse ensemblewereld verdiend, door o.m. samenwerkingen met Asko|Schönberg en het Nieuw Ensemble.

Van 1984 tot 1987 was hij als tweede violist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest, een baan die hij opgaf om zich aan het internationaal florerende Osiris Trio te kunnen wijden. Niettemin was hij in de afgelopen jaren regelmatig actief als gastconcertmeester bij het Basel Kammerorchester, Rotterdams Filharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta en de Nieuwe Filharmonie Utrecht.

Als mede-oprichter van het vermaarde Osiris Trio trad Peter Brunt op in prestigieuze concertzalen als Carnegie Hall, het Wiener Konzerthaus, de Kölner Philharmonie en de Wigmore Hall. Ook nam hij met het trio talrijke cd’s op met repertoire variërend van Haydn tot voor het trio geschreven nieuwe werken. Met Wiek Hijmans op elektrische gitaar vormt hij al jaren een duo dat zich richt op improvisatie en crossover-repertoire.

Peter Brunt is als hoofdvakdocent viool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft het masterhoofdvak pianotrio aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Tevens geeft hij les aan de Hochschule Luzern in Zwisterland. 

---

Larissa Groeneveld- cello
‘Larissa Groeneveld, onthoud die naam’, schreef het Franse dagblad Le Figaro in 1995.

In 1990 sloot Larissa Groeneveld met de hoogste onderscheiding haar opleiding af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij studeerde bij Dmitri Ferschtman. Zij zette haar studie voort bij Natalia Gutman aan de Musikhochschule Stuttgart en volgde masterclasses bij Mstislav Rostropovitsj, Daniel Shafran en Yo-Yo Ma.

In 1988 maakte zij haar solodebuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met het Tripelconcert van Beethoven. Als soliste trad zij aan bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Stuttgarter Philharmoniker, de Berliner Symfoniker en het St. John's Smith Square Orchestra. In 2005 voerde zij het celloconcert van Friedrich Gulda uit met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast haar solocarrière heeft Larissa door de jaren heen ensembles gevormd met pianist Frank van de Laar en harpiste Gwyneth Wentink en maakt zij al ruim een kwart eeuw deel uit van het Osiris Piano Trio. Zij gaf concerten samen met Giora Feidman, Natalia Gutman, Herman Krebbers, Reinbert de Leeuw en Giovanni Sollima.

Met het Osiris Trio – waar zij sinds de oprichting deel van uitmaakt – speelde Larissa op prestigieuze concertpodia als Carnegie Hall, het Wiener Konzerthaus, de Kölner Philharmonie en Wigmore Hall. Als soliste en kamermusicus kan zij bogen op een uitgebreide discografie, die met zowel het vroeg-klassieke repertoire als nieuwe opdrachtwerken vier eeuwen omspant. 

Larissa is een gedreven pleitbezorgster van hedendaagse muziek. Veel bekende Nederlandse componisten hebben werk voor haar geschreven, onder wie Theo Loevendie, Theo Verbey en Guus Janssen, die voor haar en Ernst Reijseger een dubbelconcert schreef. Op de Cello Biënnale Amsterdam van 2010 speelde zij de wereldpremière van Bandersnatch van Theo Verbey voor cello en pianola. Tijdens de Biënnale van 2012 bracht zij Words and Song Without Words in première van Yannis Kyriakides, die in 2014 met dit werk de winnaar was van het International Rostrum of Composers.      

Als bevlogen docent is Larissa verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze zowel cello als kamermuziek doceert. Daarnaast geeft ze het masterhoofdvak pianotrio aan het Conservatorium van Amsterdam en coacht ze jong talent van de AMT (Academie Muzikaal Talent) in Utrecht.

Larissa Groeneveld speelt op een cello van Domenico Busan (Venetië, 1763). 

---
Ellen Corver- piano
Ellen Corver studeerde bij Else Krijgsman en Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op haar zeventiende leerde ze Karlheinz Stockhausen kennen. Ze ging met hem samenwerken en voerde werk van hem uit op internationale festivals als het Festival d’Automne, de Salzburger Festspiele en het Holland Festival. Deze samenwerking resulteerde in de eerste volledige registratie van zijn veertien Klavierstücke voor piano solo, uitgebracht op het eigen platenlabel van de componist. 

Niet alleen is Ellen Corver bekend geworden door haar uitvoeringen van de werken van Debussy, Ravel, Brahms, Beethoven en Haydn, maar ze heeft ook naam gemaakt als vooraanstaand vertolkster van hedendaagse muziek. Zo voerde ze pianoconcerten uit van John Cage, György Ligeti en György Kurtág. Klaas de Vries en Theo Verbey schreven beiden een pianoconcert voor haar. Ellen is ervan overtuigd dat de intensieve samenwerking met al deze componisten van beslissende invloed is geweest op haar vorming als pianiste. In haar beleving verandert het directe contact met levende componisten ook de houding van waaruit je het werk van de grote meesters uit het verleden interpreteert. 

Als soliste trad Ellen Corver op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Asko|Schönberg,  onder dirigenten als Jonathan Nott, Markus Stenz, Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Peter Eötvös en Mariss Jansons.

In 1988 was Ellen mede-oprichtster van het Osiris Piano Trio. Met dit ensemble deed zij vijf continenten aan met meer dan tachtig pianotrio’s van uiteenlopende componisten op het repertoire. Gedreven door muzikale nieuwsgierigheid heeft Ellen hedendaagse componisten zo’n twintig nieuwe opdrachtwerken speciaal voor het Osiris Trio laten schrijven.

Zij heeft vijftien cd’s opgenomen, waarvan vele lovende kritieken kregen. Haar registratie van Mantra van Stockhausen (uitgevoerd met haar pianoduo-partner Sepp Grotenhuis) werd bekroond met een Edison. Haar passie voor kamermuziek was de inspiratie voor vele samenwerkingen met een keur van musici, onder wie sopraan Charlotte Riedijk en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. Met mezzosopraan Gerrie de Vries heeft Ellen op het gebied van muziektheater de krachten gebundeld. 

Sinds 1994 is Ellen als hoofdvakdocent piano verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en zij wordt vaak uitgenodigd voor het geven van internationale masterclasses. Als lid van het Osiris Trio is zij bovendien docent aan de masteropleidingen pianotrio van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam.